Reteta Zilei - Tocanita Olteneasca
Am gasit reteta printr-o carte de bucate. Am incercat-o si a iesit de-a dreptul delicioasa !
Ingrediente:
200g carnaciori
5 tulpini de praz
2 ardei grasi
3 rosii mari rascoapte
6 cartofi mari
1 ardei iute
1 legatura de marar
1 pahar de vin alb
1 legatura de patrunjel
1 pahar de untdelemn
sare
500 g carne slaba de manzat
Mod de preparare:
Carnea, carnaciorii si prazul se taie imbucaturi si se pun la prajit in ulei incins, pana se rumenesc usor.
Ardeii, rosiile, ciusca se grijesc si se toaca marunt din cutit.
Se stinge prajeala cu rosii, se lasa 10 minute sa dea bine in cateva clocote.
Se curata cartofii, se adauga imbucaturi.
Se adauga 1 cescuta cu apa la tocana, se acopera, sa fiarba molcom, 1 sfert de ora.
Se adauga cartofii, ardeii, ciusca si vinul, se potriveste de sare, se lasa tocana sa clocoteasca, acoperita, in cuptor, cam 1 jumatate de ora .
Se toaca verdeata
Se ia de pe foc si se presara marar si patrunjel !
Pofta buna !
Reteta Zilei - Spaghete cu ton ( dietetica )
Ingrediente:
200 g spaghete din faina integrala
3 rosii bine coapte sau o cutie de rosii in bulion
2 cepe
2 catei de usturoi
o cutie mare de ton natur
un pahar mare cu supa de legume
o lingurita de ulei de masline extravirgin
un buchetel de marar
un varf de cutit de sare
piper
Mod de preparare:
Puneti spaghetele in apa fiarta sarata, in care ati turnat o lingurita de ulei de masline si amestecati pana incepe din nou sa fiarba.
Intre timp, spalati si curatati rosiile de pielita, apoi taiatile cubulete mici.
curatati si tocati ceapa.
Deschideti cutia de tom, aruncati sucul, rasturnati continutul intr-un castronel si maruntiti-l cu ajutorul unei furculite.
Rumeniti ceapa intr-o tigaie antiadeziva.
Cand a devenit transparenta, adaugati usturoiul tocat si rosiile, sarati, piperati si amestecati.
Turnati deasupra supa de legume si lasati sa fiarba circa 5 minute la foc mic.
Adaugati tonul maruntit si amestecati din nou.
Scurgeti spaghetele si rasturnati-le intr-o salatiera mare.
Incorporati sosul, amestecati si presarati deasupra marar tocat.
Serviti imediat.
Reteta Zilei - Lasagna cu vitel
Ingrediente:
Pentru umplutura:
500 g carne tocata de vitel
15 foi lasagna prefierte
3 lingri ulei de masline
200 g parmezan ras
1 cutie rosii in bulion
2 linguri pasta de tomate
1 ceapa mijlocie, tocata marunt
1 ramura rozmarin
1 foaie de dafin
oregano
sare
piper proaspat macinat
1 catel de usturoi tocat marunt
1 pahar de vin alb,sec
Pentru sosul bechamel :
1 l lapte
1 ceapa medie
100 g faina
2 cuisoare
100 g unt
sare, piper alb
Mod de preparare:
1. Prepararea umpluturii:
Intr-o tigaie, incinge uleiul de masline impreuna cu catelul de usturoi, caleste ceapa pana devine sticloasa.
Adauga carnea si caleste-o pana se deschide la culoare si sucul s-a evaporat.
Toarna vinul si fierbe in continuare la foc mic, pana cand este complet sorbit.
Adauga rosiile impreuna cu sucul din conserva ( pastreaza 2 - 3 linguri de suc), pasta de tomate,rozmarinul si foaia de dafin. Acopera si lasa circa 20 minute la foc mic. Dupa 10 minute scoate rozmarinul si dafinul.
Cand carnea este moale, adauga sare,piper si oregano. Da deoparte.
2.Montare:
Intr-o tava patrata toarna un polonic de sos bechamel. Apoi un rand de lasagna, apoi un rand de umplutura de carne, parmezan si iar un rand de sos bechamel. Termini cu un rand de lasagna, peste carne torni sos bechamel, sos rosii si presari parmezan si piper.
Da la cuptor cam 20 de minute.
Reteta Zilei - Bors Rusesc cu sfecla rosie
Pentru astazi, avem o reteta delicioasa de bors, mai exact borsul rusesc.
Ingrediente :
300 g carne de vita
100 g costita afumata
500 g sfecla rosie
500 ml bors
1 telina
3 morcovi
1 radacina de patrunjel
1/2 varza
1 lingura faina
3 linguri pasta de tomate
2 linguri de ulei
1 pahar de smantana
marar, sare
Mod de preparare:
Carnea se pune la fiert, impreuna cu costita taiata bucati si cu 2 litri de apa, iar dupa 90 de minute se adauga zarzavatul taiat cubulete si sfecla rasa pe razatoarea cu ochiuri mari.
Se scoate carnea si se taie cuburi, apoi se repune in bors. Se fierbe borsul in continuare timp de 20 minute, timp in care se amesteca faina cu pasta de tomate si cu smantana si se adauga borsului.
Se fierbe borsul separat si se adauga in oala, dand inca 2-3 clocote.
Se presara marar tocat si se serveste cu smantana.
Reteta Zilei - Omleta Taraneasca
Ti-e pofta de ceva delicios dar totusi n-ai chef sa gatesti ? Aceasta omleta, vine in salvarea ta..perfecta pentru un pranz delicios !
Ingrediente :
o legatura de ceapa verde
un ardei verde
8 oua
1 legatura marar
cimbru
2 carnati afumati
150 g cascaval
mozzarela
sare
3 linguri de ulei
5-6 felii de bacon
piper
2-3 rosii pentru ornat
Mod de preparare:
1. Se curata ceapa si ardeiul, se spala si se taie afsii subtiri. Se toarna uleiul in tigaie si se pun legumele la calit.
2. Separat, se taie baconul fasii mai mici, carnatii rondele subtiri si se pun la calit impreuna cu ceapa, la foc potrivit.
3. Intr-un bol, se desfac ouale si se bat bine cu un praf de sare si de marar, apoi se adauga cascavalul ras si mararul tocat marunt.
4. Compozitia obtinuta se toarna in tigaie si se lasa la foc mic, sa nu se arda.
5. Se verifica cu o paleta daca s-a facut pe o parte si se intoarce usor, ca pe clatita, sa nu se rupa. Se mai lasa sa se rumeneasca putin, cateva minute, si se sreveste ornata cu cimbru si felii de rosii.
Reteta Zilei - Supa-Crema de ciuperci
Ingrediente:
500 g ciuperci
1 ceapa
1 radacina patrunjel
1 telina
200 g smantana
1 l supa de legume
2 linguri cu faina
patrunjel
ulei
sare
Mod de preparare:
1. Caleste ceapa. Adauga ciupercile curatate si feliate. Presara sare si lasa sa fiarba in zeama pe care o lasa ciupercile.
2. Adauga radacina de patrunjel si telina taiate cubulete. Cand toate legumele sunt fierte, paseaza-le cu blenderul sau trecele printr-o sita.
3. Pasta astfel obtinuta, subtiaz-o cu supa de legume, apoi pune pe foc sa fiarba. Adauga faina dizolvata cu 4-5 linguri cu apa rece. Lasa sa mai dea in cateva clocote.
4. Condimenteaza si incorporeaza smantana. Opreste focul si acopera cu un capac pentru cateva minute. Serveste cu putina verdeata si crutoane.
Reteta Zilei - Spaghete Gratinate
Ingrediente :
1 punga spaghete
50 g unt
300 g mozzarela
100 g cascaval ras
sare ; 2 oua
3 - 4 frunze de busuioc proaspat
4-5 rosii
2 linguri de pesmet
1. Pentru inceput, se pun spaghetele sa fiarba, in apa cu sare si cateva picaturi de ulei. Dupa ce au fiert, se scot din apa si se trec prin 2-3 jeturi de apa rece. Se lasa sa se scurga in sita.
2. Se topeste untul si se trec pastele prin unt topit, se condimenteaza cu sare, se adauga ouale batute si cascavalul ras. Se amesteca bine, iar compozitia se toarna in tava tapetata cu unt si cu pesmet.
3. In timp ce pastele se afla la cuptor, se pregatesc rosiile. Se oparesc cu apa clocotita si se taie felii subtiri. Se condimenteaza cu sare, frunze de busuioc si se stropesc cu ulei de masline.
4. Cu 15 minute inainte de a sco
3 fire ceapa verde
2-3 frunze de salata
5-6 frunze de busuioc
3-4 linguri ulei de masline
1 lingura zeama de lamaie
sare, piper
Pastele gratinate se servesc atat reci, cat si calde.
200 g piept de pui3 fire ceapa verde
2-3 frunze de salata
5-6 frunze de busuioc
3-4 linguri ulei de masline
1 lingura zeama de lamaie
sare, piper
1. Tai puiul fasii si-l prajesti in doua linguri cu ulei de masline pana se aureste, dupa care il pui la scurs pe hartie absorbanta. Fierbi pastele in apa clocotita cu sare si o lingura de ulei, apoi le scurgi si le treci sub jet de apa rece.
2. Cureti ceapa, o tai marunt si o amesteci cu pastele si cu bucatelele de pui. Adaugi salata, frunzele de busuioc rupte, putin ulei, zeama de lamaie si condimentezi cu sare si piper.
O reteta simpla, rapida, usoara si numai buna pentru o cina impreuna cu iubitul.
Pofta buna !
ate pastele din cuptor, se pun feliile de branza mozzarela pe toata suprafata si deasupra se orneaza cu rosiile pregatite in prealabil.Pastele gratinate se servesc atat reci, cat si calde.
Reteta Zilei - Salata cu paste
Ingrediente :
200 g paste
200 g piept de pui
200 g paste
200 g piept de pui
3 fire ceapa verde
2-3 frunze de salata5-6 frunze de busuioc
3-4 linguri ulei de masline
1 lingura zeama de lamaie
sare, piper
Preparare :
1. Tai puiul fasii si-l prajesti in doua linguri cu ulei de masline pana se aureste, dupa care il pui la scurs pe hartie absorbanta. Fierbi pastele in apa clocotita cu sare si o lingura de ulei, apoi le scurgi si le treci sub jet de apa rece.2. Cureti ceapa, o tai marunt si o amesteci cu pastele si cu bucatelele de pui. Adaugi salata, frunzele de busuioc rupte, putin ulei, zeama de lamaie si condimentezi cu sare si piper.
O reteta simpla, rapida, usoara si numai buna pentru o cina impreuna cu iubitul.
Pofta buna !
Pizza Hawaiiana
Ingrediente:
Pentru blat :
225 g faina
1 pachetel cu drojdie
2 linguri cu ulei
sare
Pentru umplutura:
pasta de rosii
mozzarela
ananas
mango
coaja de portocala
Mod de preparare:
Amesteca toate ingredientele si adauga apa fierbinte cat sa formezi un aluat moale, dar nu lipicios. Framanta pe o suprafata tapetata cu faina pana ce devine pufos si neted.
Intinde un blat de 25 cm si asaza pe o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Intre timp, curata de coaja ananasul si fructul de mango si taie-le bucatele.
Spala bine portocala si da coaja pe razatoarea cea mare. Unge blatul de pizza cu pasta de rosii, un strat subtirel, adauga fructele taiate si mozzarela feliata, razatura de portocala.
Da la cuptorul incins pt 30 de minute.
Pizza cu blat pufos
Ingrediente:
Pentru blat:
1 ou
1 cub de drojdie
50 ml de lapte
50 ml de ulei
1 lingurita cu sare
1 lingurita cu zahar
100 ml apa minerala
250 g faina
Pentru compozitie:
100 g salam
200 g mozzarela
250 g ciuperci
150 g masline negre
200 g gorgonzola
1 ardei gras
2 rosii
1 ceapa mica
50 ml sos de rosii
cimbru
piper, ulei
Mod de preparare
Amesteca toate ingredientele pana se face o coca nici moale, nici tare, dar pe care o poti intinde. Lasa la crescut jumatate de ora.
Apoi intinde aluatul intr-o tava rotunda, unsa cu ulei.
Intre timp, caleste ceapa in foarte putin ulei, adauga ciupercile spalate si feliate, sosul de rosii, cimbrul si piperul.
Intinde acest amestec peste blat, adauga branzeturile, ardeiul taiat marunt, rosiile feliate, maslinele si salamul. Coace la foc potrivit 25-30 minute.
Pilaf cu pui si ciuperci
Ingrediente:
1 Pui ( Copanele si pieptul )
2 Morcovi
2 Cepe
1 Pastarnac
1 Cana de Orez ( la 1, 5 l de apa )
5 Linguri de ulei
10 Ciuperci proaspete
2 Foi de dafin
1 Lingura de delicat ( Secretul gustului )
Mod de preparare:
1 Pui ( Copanele si pieptul )
2 Morcovi
2 Cepe
1 Pastarnac
1 Cana de Orez ( la 1, 5 l de apa )
5 Linguri de ulei
10 Ciuperci proaspete
2 Foi de dafin
1 Lingura de delicat ( Secretul gustului )
Mod de preparare:
Se portioneaza puiul ( alegem doar copanele si pieptul ), se spala bine si se pune la fiert, apoi se ia spuma . Pastarnacul , morcovii si 1 ceapa se curata si se pun intregi la fiert peste pui . Se lasa sa fiarba la foc mic pana sunt gata.
Intre timp se toaca ceapa ramasa si ciupercutele marunt si se pun la calit in ulei( mai intai se pune orezul, si se lasa pana acesta capata o culoare aurie). Se adauga secretul gustului peste ele. Se toaca marunt si morcovul impreuna cu pastarnacul fiert si se adauga la calit.
Dupa ce s-au calit, se adauga supa obtinuta din carnea fiarta cu legume peste orez pentru a fierbe orezul. Spre sfarsit se pun si foile de dafin.
Dupa ce am oprit focul, asezam bucatele de carne dupa preferinte peste pilaf ( dezosate sau nu ).
Intre timp se toaca ceapa ramasa si ciupercutele marunt si se pun la calit in ulei( mai intai se pune orezul, si se lasa pana acesta capata o culoare aurie). Se adauga secretul gustului peste ele. Se toaca marunt si morcovul impreuna cu pastarnacul fiert si se adauga la calit.
Dupa ce s-au calit, se adauga supa obtinuta din carnea fiarta cu legume peste orez pentru a fierbe orezul. Spre sfarsit se pun si foile de dafin.
Dupa ce am oprit focul, asezam bucatele de carne dupa preferinte peste pilaf ( dezosate sau nu ).
Parjoale
Ingrediente:
1 kg de carne tocata de porc si vita
1 cartof mare
4-5 catei de usturoi
verdeata
1 ou
2 cepe potrivite
faina, pesmet
sare, piper, ulei
Mod de preparare:
Cureti ceapa si o toci marunt . O pui la inabusit in ulei si putina apa. Razi cartoful pe razatoarea mica.
Scurgi cartoful de apa, apoi il amesteci cu carnea, ceapa, usturoiul pisat si oul. Adaugi verdeata tocata marunt.
Incingi ulei foarte bine, sa fie ceva mai mult in tigaie. Pui parjoalele la prajit, le lasi cate 3-4 minute pe fiecare parte.
Vinete grecesti
Ingrediente:
- 4 vinete ( 250 - 300 g )
- 2 linguri de zeama de lamaie
- o ceapa
- 500 g carne tocata de vita
- 2 linguri de pesmet
- 2 oua
- sare, piper
- 500 g rosii
- 2 crengute oregano
- 50 g masline verzi
- 250 ml supa
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri de ulei
- 500 g rosii bucati
- piper cayenne
- 100 g branza telemea
Mod de preparare:
Pregatiti vinetele, taiati-le in doua pe lungime si scobiti-le lasand o margine de 1 cm. Frecati-le cu zeama de lamaie si intepati coaja. Pasati miezul.
Tocati ceapa. Amestecati cu carnea tocata, pesmetul, ouale, sarea si piperul. Tocati rosiile, oregano si maslinele.
Amestecati 1/2 din oregano, rosii cu piureul de vinete. Umpleti vinetele.
Incalziti cuptorul la 200 g C. Incalziti supa intr-un vas de Jena. Puneti vinetele. Lasati 60 - 70 minute la foc inabusit.
Tocati si rumeniti usturoiul in ulei. Puneti restul rosiilor, piperul cayenne si oregano, fierbeti si condimentati.
Acoperiti vinetele cu branza si dati-le 5 minute la cuptor. Ornati cu sosul de rosii.
Tarta cu piersici
Ingrediente
6 nectarine
2 linguri cu zeama de lamaie
200 g zahar pudra
200 g unt
5 oua
200 g faina
2 plicuri cu zahar vanilat
sare
esenta de rom
Mod de preparare:
Scoate samburii fructelor.
Taie-le felii si stropestele cu sucul de lamaie.
Separat, freaca zaharul pudra cu untul si zaharul vanilat.
Adauga galbenusurile unul cate unul si albusurile spuma. Presara faina si un praf de sare.
La final, adauga cateva picaturi de esenta de rom.
Unge cu unt o forma de tarta, tapeteaz-o cu faina si pune aluatul. Intinde-l bine, dupa care asaza feliile de nectarina. Da la cuptor incins pentru 30 de minute. Cand e gata, lasa sa se racoreasca, scoate tarta din forma, pudreaza cu scortisoara si adauga ici-colo cateva zmeurici.
Măsuri utile în bucătărie
Am făcut rost de câteva măsuri care cred eu că v-ar putea fi foarte utile. Enjoy
Măsuri utile | ||
Miere 1 pahar de 150 ml = 180g 1 lingură = 45g 1 linguriţă = 12g | Făină 1 pahar de 150 ml = 160g 1 lingura = 20g | Zahăr tos 1 pahar de 150 ml = 200g 1 lingură = 30g 1 linguriţă = 10g |
Unt (topit) 1 pahar de 150 ml = 245g 1 lingură = 20g 1 linguriţă = 5g | Lapte 1 pahar de 150 ml = 250g 1 lingură = 20g | Lapte praf 1 pahar de 150 ml = 120g 1 lingură = 15g 1 linguriţă = 5g |
Smântână 1 pahar de 150 ml = 250g 1 lingură = 25g 1 linguriţă = 10g | Sare 1 pahar de 150 ml = 325g 1 lingură = 35g 1 linguriţă = 10g | Gris 1 pahar de 150 ml = 200g 1 lingură = 25g 1 linguriţă = 15g |
Echivalente temperaturi cuptor | ||||
grade celsius (cuptor electric) | grade celsius (cuptor cu ventilatie fortata) | grade fahrenheit | in trepte (cuptor pe gaz) | nivel |
120º | 100º | 250º | 1 | foarte incet |
150º | 130º | 300º | 2 | incet |
160º | 140º | 325º | 3 | mediu-incet |
180º | 160º | 350º | 4 | mediu |
190º | 170º | 375º | 5 | mediu-tare |
200º | 180º | 400º | 6 | tare (fierbinte) |
230º | 210º | 450º | 7 | foarte tare (foarte fierbinte) |
250º | 230º | 500º | 9 | foarte tare (foarte fierbinte) |
Read More
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu